HATAY’DA DEPREMLE YARALAN CADDE VE SOKAKLAR
Depremde en büyük yıkımın yaşandığı Hatay’da depremzedeler evlerinden ya da işyerlerinden eşyalarını kurtarmaya çalışırken, özellikle Eski Antakya yıkılan binalarla toz hakim sokaklarla dolu bir şehre dönüştü.
Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta ‘Yüzyılın Felaketi’ olarak nitelendirilen iki büyük deprem ve 20 Şubat’ta Defne ve Samandağ’da meydana gelen iki büyük depremin ardından Hatay’da özellikle bölgede binlerce artçı büyük yıkım yaşadı. binlerce yapının enkaza dönüştüğü Eski Antakya olarak biliniyor. .
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan alınan son bilgilere göre depremin üzerinden 26 gün geçerken, 213 bin adedi bağımsız bölüm olmak üzere toplam 60 bin binanın yıkıldığı, ağır hasar gördüğü veya yıkılacağı belirlendi. derhal yıkılsın. Arama kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından moloz yığınları, binlerce iş makinesi ve TIR ile şehir dışında belirlenen alanlara taşınmaya devam ediyor. Enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, depremzede çok sayıda aile ağır, orta ve hafif hasarlı olduğu belirlenen binalarından ellerinden geldiğince eşyalarını çıkarmaya devam ediyor.
Türkiye’nin dört bir yanından ulaşım firmalarına ait asansörlü ulaşım araçlarının geldiği kentte, bazı depremzedeler ise küçük kamyonet, traktör gibi araçlarla hasarlı binalardan eşyalarını korunaklı alanlara taşıyor. Birçok iş yerinin ortadan kalktığı kentte, girebilenler tarafından işleri de dışarı çıkarılıyor. Enkaz kaldırma çalışmalarının yoğun tozun oluşturduğu kentte, Eski Antakya olarak bilinen bölge adeta yok oldu. Antakya sokaklarında bir yanda iş tırları, diğer yanda deprem anında şehri terk etmeyen depremzedeler görülüyor.
Eski Antakya’da meydana gelen depremde birçoğu ‘Kültürel Miras Listesi’nde kayıtlı olan onlarca tarihi ve kültürel değere sahip yapının tamamen yıkıldığı ve ağır hasar gördüğü görüldü. Eski Antakya’nın tozla kaplanan sokaklarında sahipleri olduğu belirtilen çok sayıda kedi enkaz altında yuvalarını bulmaya çalışıyor.